Entrevista:

La Miriam és una psicòloga de formació, psicogeriatra (psicologia que s’encarrega de la gent major de 45 anys) i neuropsicòloga (psicologia que s’encarrega de la demència o altres problemes relacionats amb el cervell) qui treballa en el centre on anem a fer el nostre voluntariat. Ella, ens ha fet de portaveu del centre i ens ha respost un seguit de preguntes.

Que és “aquest lloc”? 
“Aquest lloc” no és ni una residència ni un centre de dia, és un espai social on la gent gran ve a fer activitats de salut, i de memòria, activitat física i el que anomenem socialització. Això últim es tracta de diverses activitats com ara jugar al bingo que es faci interactuar entre ells i relacionar-se, ja que a casa normalment viuen sols.

A qui va dirigit aquest projecte? 
Aquest projecte, tal com he dit abans va dirigit a gent gran. Tot i això diríem que va dirigit a dos tipus d’avis: a aquells que no tenen cap tipus de deteriorament i a aquells que tenen un deteriorament cognitiu lleu (alguna distracció, algun problema de memòria, però res greu).

Quins són els principals objectius d’aquest projecte?
Aquests serien més o menys el que explicava al principi. Volem treballar la salut, la memòria, l’activitat física i que estiguin connectats a la comunitat. En altres paraules que vinguin, facin amistats, s’ho passin bé… De fet, hi ha gent que s’ha conegut aquí i ara fan activitats juntes com ara anar al cinema a veure una pel·lícula o anar d’anar a comprar. Pretenem la cohesió social que molts d’ells ja sigui perquè s’han mort els amics, per l’edat o alguna altra raó han deixat de tenir.

Com contribueix el vostre servei a la societat? 
Contribueix bàsicament en el sentit de què hi ha molta gent gran que viu sola i ells agraeixen el fet de poder venir aquí a fer les activitats. Això no només és perquè se senten millor, venen aquí i veuen que quan venen i marxen els hi fem dos petons, tenen amb qui xerrar, tenen algú que es preocupa de si estan malalts, en definitiva, es troben més acompanyats. Alguns, per exemple, agraeixen el fet que els hi facis una abraçada, ja que diuen que fa molts anys que no en reben una.

Creieu que el servei que esteu donant té un gran impacte? 
Sí que té un gran impacte! Com ja deia abans, hi ha molta gent que es troba sola.
Per exemple, l’altre dia hi havia una senyora que estava vomitant i no es trobava bé, viu sola, em vaig quedar amb ella tota l’estona fins que ja va venir el taxi i va marxar. D’això fa dues setmanes i la dona encara m’agraeix cada cop que ens veiem.
Realment és un impacte molt gran per a aquella gent que se sent molt sola i no té ningú al seu costat per a acompanyar-la.

Quins creus que són els elements essencials que ha de tenir una entitat com la vostra per a cobrir aquesta necessitat? 
El primer de tot és donar-los amor. La gent gran sobretot, estan molt acostumats al respecte, que se’ls ha d’escoltar (cosa que actualment ens hem oblidat), tenen aquesta mentalitat o idea que abans la gent gran eren “els savis”. Ells el que necessiten és amor, abans que res.
També necessiten diferents persones especialitzades que els puguin ajudar.
En aquest cas nosaltres treballem la memòria on tenim neuropsicòlegs que faci activitats pensades per ells tenint en compte el seu bagatge, un tècnic d’activitat física on tenim un fisioterapeuta qui s’encarrega de prevenir caigudes, salut, que baixi el colesterol a través de l’activitat física… També tenim al monitor de socialització qui s’encarrega de fer que aquesta persona estigui més integrada dins del seu grup, que participi, que els animi, prepara festivitats com ara els aniversaris…

Quin és el paper d’un voluntari en una activitat com aquesta? 
La línia vertebral del per un voluntari en el nostre centre és donar efecte i amor a la gent gran, ja que es troben molt sols, donar aquest suport i tenir aquesta connexió de tu a tu perquè ells ja han perdut aquesta força que té la joventut.
També la responsabilitat de què és gent gran, quan un voluntari marxa ells els troben a faltar i anys després encara pregunten per ells.
De la mateixa manera es necessita a algú que intenti ajudar amb tot el possible. Això és el que busquem en un voluntari al final. Perquè després hi ha voluntaris que venen dos dies i no té sentit, per a treballar amb gent gran es necessita una continuïtat, ja que tenen problemes de memòria. El primer dia mai se’n recorden de la persona, però a mesura de què passa el temps ja van preguntant quins dies venen o alguna altra cosa. D’aquesta manera es crea un vincle.

Quines són les qualitats que busqueu en un voluntari? 
Paciència principalment perquè és gent que ja té un principi de demència i per tant et repeteixen molt les coses.
Tenir afecte i tendresa perquè com ja he dit, ells, necessiten aquests “mimitos“. Moltes vegades a casa no els tenen, ja que molts viuen sols o perquè ja no hi ha la mateixa calidesa amb la parella.

Quins avantatges us aportem nosaltres com a voluntaris? 
Energia, perquè realment ells a nosaltres ens veuen més com als seus fills per l’edat i a vosaltres us veuen com als nets. D’aquesta forma els fa més gràcia veure-us.
També aporteu una mica de frescor, no és el mateix quan vosaltres feu activitats amb ells, feu activitats més dinàmiques, més divertides… A nosaltres ens veuen com a més seriosos, més rectes, creuen que no poden sortir-se del guió perquè és el més indicat. Vosaltres els hi doneu aquesta alegria que ells necessiten.

Us agradaria expandir la vostra associació altres llocs d’Espanya? 
Reament ara mateix el nostre projecte (REMS) està a tota Catalunya, però seria ideal poder fer que a tot el país es pogués portar a terme. Principalment perquè no hi ha tants llocs d’Espanya on hi hagui un projecte pensat per gent que no té una malaltia neurodegenerativa desenvolupada sinó que està en aquests inicis on obliden les petites coses. Hi ha molta gent sola en aquesta situació que no troba el lloc on anar.

Parlem de nombres. Quants voluntaris teniu? I avis? 
Voluntaris del projecte REMS tenim 7. De persones grans inscrites en aquest projecte en tenim 120.

 

-Núria Aguado i Aina Solà

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s