Origen

Hola! En aquest apartat podreu descobrir perquè ens hem decantat cap al tema principal de la nostra investigació: La tercera edat.

Per començar, vam voler pensar en algun problema que tingués la societat, que malauradament no són pocs. Vam pensar en aquelles persones que se senten marginades de la societat actual al fer-se velles. També vam pensar en les mascotes abandonades o en els nens amb risc d’exclusió social. Però ens va semblar més adequat el tema que hem triat sobretot pensant en la part d’investigació.

Com tots sabem, a vegades el fer-se gran pot portar a malalties que fan que un perdi l’autonomia. En aquest moment, hi ha famílies que decideixen internar aquesta persona gran en una residència o similars. Però sabem que si es treballa des del principi d’aquestes malalties, es pot mantenir una mica l’autonomia de la persona i la seva llibertat individual, i que no es sentin “inútils”.

No ens hi parem a pensar gaire fins que ho vivim, hi ha molta gent gran amb dificultats i que està sola. Creiem que com a joves, hem de fer alguna cosa per intentar millorar la qualitat de vida d’aquestes persones. 

Per això vam decidir veure de prop com és el dia dia d’aquestes persones, i ens vam dirigir al lloc idòni: Un centre de La Sagrada Família que forma part de la Fundació Catalunya-La Pedrera. Allí és on van matins i tardes gent de la tercera edat que es troben en una fase inicial la malaltia coneguda com l’Alzeimer. Evidentment, no tots tenen el mateix nivell de memòria, però es per això que els poden separa en grups i poden rebre un tracte diferent. Hi van a recuperar l’autonomia per poder viure sols i satisfer les seves necessitats a casa seva per ells sols.

Segueixen una rutina molt ben dissenyada que els fa agafar hàbits i ser una mica més autònoms. Matins i tardes, els voluntaris reben els avis de forma carinyosa i recorden els seus noms. A partir d’aquí fan un taller de memòria (en el qual se situen en el temps) i un de físic (que exercita la memòria de moviments i parts del cos). Nosaltres volem dinamitzar una activitat de socialització (ja que no tenim títols per fer els dos altres tallers) on organitzarem classes de ball i la gent gran recordarà cançons, balls que feien de joves i moviments.

De moment, ja hi hem anat tres cops, un per setmana i hi passem dues hores (de moment ens han recomanat que observem com ho fan els voluntaris per la forma de parlar, per les repeticions que fan de les coses que s’han de fer. Serà millor que s’acostumen a veuren’s, que vegin que sabem els seus noms, en definitiva, que poguem parlar amb ells amb tota tranquilitat i ells amb nosaltres).