L’Alzeimer en nombres

Últimament ens hem adonat que les infografies són una manera divertida, compacta i original de presentar informació que a primer cop d’ull pot semblar poc atractiva. Una infografia pot fer que ens fixem més en unes determinades dades que no un text. Per això hem recercat sobre la malaltia de l’Alzeheimer, concretament en els símptomes, en estadístiques i nombres d’aquesta manera. N’hem trobat algunes d’interessants que ens agradaria compartir:


Aquest dibuix representa la persona amb Alzheimer com una casa on passen moltes coses, que metafòrica també el fet que una persona gran amb aquesta malaltia es tanca en ell mateix. Podem llegir-hi diversos símptomes que són molt importants de saber al trobar-se davant d’un possible cas d’Alzheimer en un familiar o conegut. Ens poden fer veure que alguns comportaments que associem a la personalitat de la persona o a l’egoísme poden ser provocats per una cosa que la persona no pot controlar.

Aquesta anterior exposa el nombre d’afectats per aquesta demència, previsions de l’evolució de la malaltia, i dades dels paísos més propensos a tenir un gran nombre d’afectats en un futur pròxim.

 

Aquesta infografia ens ha semblat molt interessant sobretot perquè és molt clara en quant a les quantitats, a fer-nos la idea del tant per cent de la població que li afecta la malaltia o la proporció de gent que mor per aquesta causa.

És un estudi fet als Estats Units per tant les dades no coincideixen amb els casos espanyols, però ens fa fer-nos una idea de com afecta la malaltia en un altre país desenvolupat i modern.

La primera idea important és la posició de l’Alzheimer en el rang de causes de la mort. Significa que no és només un defecte de memòria sinò que va degenerant el cos humà fins a destruïr-lo. També ens sembla rellevant saber que de les deu causes més comunes, és l’única sense cura, ni prevenció ni enlentiment. 

A continuació observem la proporció d’americans afectats per l’Alzheimer a partir dels 66 anys i d’altra banda a partir dels 85; on el tant per cent afectat és més impressionant. Just a sota, indica el cromosome en el qual s’ha detectat la mutació que provoca l’Alheimer.

Després tenim un fet inquietant, la previsió és que cada cop hi hagi més gent patint la malaltia. I això és degut principalment a l’augment de l’esperança de vida, cada cop l’ésser humà viu més i va desenvolupant més malalties (desconegudes abans ja que ningú arribava a l’edat de desenvolupar-les). Molta gent que no arriba a l’edat per patir Alzheimer hi arribarà.

A l’asssociació on anem el que es vol evitar és precisament el que l’infografia indica a continuació. Diu que el 76% dels afectats seran ingressats en un centre mèdic per gent gran des dels 80 anys.

En el penúltim bloc d’informació parla de el cost en dòlars de la malaltia però no és gaire representatiu a que és una situació en un altre país on els preus dels tractaments i sous de cuidadors poden ser diferents a Espanya. La idea principal és que aquests costos augmentaran desmesuradament.

I per últim però no menys important, precisament el que ens impacta més és l’interval de temps que tarda una persona a desenvolupar Alzheimer als Estats Units. Al futur, cada 33 segons una persona desenvoluparà la malaltia, fet que provocarà 109 malalts cada hora.
Hem fet un recull de les infografies més completes que hem trobat tot i que n’hi ha moltes més. Ens ha semblat que contenen informació molt inquietant i que ens afecten a tots.
Aina Solà

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s