Malalties Comunes en la gent gran

L’envelliment, és un conjunt de modificacions que es produeixen a l’organisme amb el pas imagesdel temps. Aquests canvis poden ser la reducció de la flexibilitat dels teixits, la pèrdua d’algunes cèl·lules nervioses, l’enduriment dels vasos sanguinis o la disminució del to corporal.
També, a mida que ens fem grans el nostre sistema inmunologic es va fent dèbil. És per això que els avis són més propensos a patir malalties.

Algunes d’aquistes malalties són:

Arteriosclerosis de les extremitats:
Aquesta malaltia es tracta d’un dolor de cames, especialment de peus. Aquesta és provocada si una persona està en moviment i cedeixen el descans. Això es produeix a causa de problemes de reg de la sang en l’arteriosclerosi.

Artrosis:
Aquesta és una lesió d’un cartílag articular. Quan una articulació es lesiona provoca dolor, rigidesa i incapacitat funcional. Normalment afecta a persones majors de 70 anys a zones com ara la columna vertebral el maluc els genolls o les mans.
La causa d’aquesta malaltia és la degeneració del cartílag articulat produït per l’edat.

Artritis:
Aquesta malaltia és comunment confosa amb l’artrosis. Consisteix en la inflamació d’una articulació. Provoca dolor, limitació de moviments, inflamació i calor local.
Alguns factors mediambientals, com ara l’humitat o el clima, no provoquen artritis però poden contribuir en l’augment del dolor de les articulacions danyades.

Alzheimer:
És una malaltia neurodegenerativa del sistema nerviós central que es manifesta com a 2013_12_9_06_25_24_la_marato_de_tv3_estara_dedicada_a_les_malalties_neurodegeneratives_deteriorament cognitiu i trastorns conductuals. És la forma més comuna de la demència. Aquest és un terme utilitzat per descriure la pèrdua de memòria i altres habilitats intel·lectuals.
Es caracteritza per una pèrdua de memòria immediata i un canvi en la forma de pensar, comportar-se o el caràcter.
A mesura que la malaltia passa, les cèl·lules nervioses (neurones) van morint i s’atrofien diferents zones del cervell.
L’enfermetat sol tindre una duració de 10 anys aproximadament després de que s’hagi diagnosticat. Aquesta és irreversible i terminal.
Persona que ho pateix, va empitjorant progressivament mostrant problemes de llenguatge i emocionals.

Parkinson:alzheimer-1
És una malaltia neurodegenerativa que és produeix en el cervell per la pèrdua de neurones en la substància negra cerebral, les quals produeixen dopamina. La dopamina és un neurotransmissor molt important en el circuit dels ganglis basals. La seva funció principal és el control dels moviments. Quan el nivell de dopamina decreix, s’altera l’informació en el circuit dels ganglis basals lo qual provoca temblor, rigidesa, lentitud en els moviments i inestabilitat postural entre d’altres síntomas.

Hipertrofia benigna de Pròstata: (solament homes)
Consisteix en l’augment excessiu en la grandària de la pròstata, produït per un augment dels estrògens sobre la testosterona que apareix amb l’edat. Pot provocar major freqüència o dificultats al orinar, irritació, obstrucció i infeccions orinaries.

Malnutrició:
Tal i com diu el Seu nom, aquesta malaltia consisteix en problemes de nutrició. Pot ser 20100519-foto-fruita132986causat, tant per causes nutricionals com ara la deshidratació, desequilibri del potassi, anèmia ferropènica i dèficit de vitamines hidrosolubles potencials com factors no nutricionals.
Aquesta malaltia és primordial tractar-la, això es deu a que si no ho fem pot crear majors problemes com infeccions, major desnutrició o simplementla mort.

Vertigen:
Aquest consisteix en una falta d’estabilitat o un desconeixement de la situació a l’espai. Majoritàriament, és causat per una afectació al laberint (òrgan del equilibri que es situa a l’orella interna), al nervi cranial, o als nuclis del cervell. Provoca malestar, vòmits i falta d’estabilitat al caminar.

Sordesa:sordera_junio2015
Aquest és una reducció del camp auditiu causat pel desgast de les nostres capacitats, és considerat una malaltia totalment normal en els avis.

Pressió arterial alta:
Consisteix en que el cor bombeja la sang contra les parets de les artèries més ràpidament que normalment. Això pot causar problemes com ara la insuficiència cardíaca, vesi cerebral infart o insuficiència renal.

Problemes Visuals:
Aquests són simplement problemes de la vista. És molt freqüent en les persones grans ja que aquestes van perdent dificultats.

Osteoporosis:
Aquesta és una malaltia sistemàtica esquelètica que es caracteritza per la disminució de la quantitat de minerals en el os (la massa òssia) i El deteriorament de la microarquitectura dels ossos. Això suposa un augment de fragilitat en els ossos i un gran risc de patir factures.

Aquesta pot passar desapercebuda durant molts anys fins que es manifesta en form de fractura.

Accident Cerebral Vascular (Ictus):not-0000000113_malalties-del-cor-en-persones-grans
És una enfermetat vascular provocada per una alteració sobtada de la circulació de la sang al cervell. Aquest accident és provocat pel taponament o trencament d’una artèria. Això provoca que no arribi sang a una part determinada del cervell queden serà zona sense aire. En conseqüència les cèl·lules cerebrals (neurones) moren i aquella la del cos que controlava la regió del cervell afectada es queda paralitzada. Pot provocar la mort.

Per acabar dir que:
A part també la gent gran són mes propensos a agafar malalties o enfermetats més comunes que apareixen en la vida diària com poden ser la grip o un encostipat.

osler-flexner

Olser i Flexner (considerats els pares de la medicina)

Algun altre exemple també pot ser la pneumònia. Aquesta malaltia ha sigut catalogada pels pares de la medicina (William Osler i Abraham Flexner) com “el millor amic de l’ancià”.  Això es deu a que les persones grans tenen una predisposició més gran a la hora de contraure malalties respiratòries per factors realtius a l’inmunitat cel·lular.

 

– Núria Aguado

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s