PROBLEMES DE LA GENT GRAN

El diari la Vanguardia proposa 10 problemes que afecten principalment a la gent de la tercera edat. Hem pensat que seria interessant tenir una visió externa al grup del que pateixen les persones grans. El diari planteja deu punts o aspectes que afecten de forma negativa al a vida diària d’aquestes persones, també de problemes de la societat que indirectament els perjudiquen, com la crisi econòmica, que ha fet baixar el nombre de voluntaris.
Hem desenvolupat nosaltres mateixos alguns d’aquests desavantatges i hem intentat posar-ne un exemple de la vida d’un ancià.
Esperem que sigui entenedor, pretenem mostrar de forma general problemes socials per a poder conscienciar a la població, que potser molts altres també tenen, però el sector social que estudiem és més vulnerable a l’hora d’enfrontar les següents qüestions.

Pensió
Són els diners que cobren de forma mensual els majors de 65 anys en funció dels anys que han treballat. A conseqüència de la crisi econòmica i d’altres problemàtiques socials en relació a l’economia, els experts asseguren que les pensions seran cada cop més baixes i és una preocupació més a les vides de la gent gran. Per exemple, una persona de 80 anys que viu sola, no té bona relació amb la seva família i sap que potser d’aquí un temps ja no es podrà cuidar sola i potser no tindrà prous diners per tenir una ajuda diària o la preocupa no poder mantenir-se per ella sola al llarg del temps.

Maltractes
Com qualsevol altre ciutadà, les persones de la tercera edat poden patir abusos físics. Hi són més vulnerables pel simple fet que el seus cossos es deterioren i ja no tenen tanta agilitat, força, resistència que quan eren joves. També pot ser que es vagin debilitant mentalment i no ser conscients de que el que pateixen no hauria d’estar passant, o que està mal fet i no ho haurien de deixar passar. També poden patir enganys, ja que altre gent es pot aprofitar del seu desconeixament respecte algunes normes o control i facilment fer-los creure alguna cosa que no és, com per exemple que han de canviar els seus diners de banc, ja que els regalaran moltes coses, no hauran de pagar comissions, etc. Aquestes persones els poden convèncer fàcilment de ser un banc i aconseguir que les persones grans acabin entregant els seus diners o estalvis a lladres.
Poden tenir problemes pel que fa als diners o propietats d’herències, ja que els familiars els poden persuadir o maltractar-los psicològicament per tal d’aconseguir alguna cosa material quan els seus avis, pares o besavis morin.

Crisi econòmica
Mantenir els diners pel que necessiten, i tenir el suficient per viure si no poden treballar és difícil. Els pot costar més gestionar els seus estalvis i facilment fer-ne un mal ús. A més, ja no són a temps de treballar per a tenir més diners si no en tenen prous per pagar les seves necessitats bàsiques.


Soledat
La majoria de persones grans acaben perdent a aquells éssers més estimats, com per exemple els pares, germans, amics, marit o muller. Si no tenen a qui visitar els caps de setmana, o s’han quedat vidus o vídues, o potser els seus fill i néts no els fan gaire cas, tenen un problema molt gros: es poden sentir sols. I això no ho poden solucionar molts diners si el que necessiten és que una persona que els coneixi passi temps amb ells. Segurament busquen formes de passar les hores, que al llarg dels anys acaben essent rutinàries, però si al problema de la soledat se li afegeix alguna discapacitat com la falta de visió (no podran llegir, ni escriure, ni mirar la televisió,…) ja els deu desesperar.


Desprotecció jurídica
La fragilitat i la falta de seguretat, coses que passen a  moltes de les persones grans, fan que la tercera edat sigui un dels grups fàcils a l’hora d’enganyar o estafar. Alguns bancs, gràcies a la desprotecció jurídica que pateix aquest col·lectiu i la falta d’escrúpols ha fet que els majors de 65 anys hagin estat els principals afectats, en alguns casos, els ha acabat per arruïnar la vida. Moltes entitats socials del sector envien persones voluntàries perquè supervisin o acompanyin gent gran que està sola en la gestió del seu dia a dia, i evitar així que s’aprofitin de la seva confiança o desconeixement per fer negoci econòmic de les seves vides. El consell que és més prioritari en totes les organitzacions és de sentit comú i també servei per  l’altra població: no signar res que no s’entengui o, com a alternativa, no signar sense la presència d’algú de confiança que vetlli pels seus interessos.

Inseguretat
Algunes persones grans poden ser molt independents durant el dia, però a la nit tenir por al ser vulnerables. En cas que visquin sols ho solucionen amb una persona que els vigila a les nits. També hi ha xerrades que donem consells com no obrir la porta a ningú i demanar la identificació de cada empresa que vengui alguna cosa. També se senten insegurs si han patit robatoris amb violència i estirades a les seves pertanències per persones que s’aprofiten de la seva vulnerabilitat.

Marginació tecnològica
Potser l’època en la qual han viscut, l’educació no era del tot generalitzada i desconeixen el funcionament de les noves tecnologies. Al no saber com fer servir per exemple un telèfon mòbil o una tauleta es tanquen a moltes possiblitats a les que té accés la resta de la societat. No són capaços d’interactuar amb aquestes màquines i es limiten a moltes distraccions i utilitat que els farien els aparells tecnològic moderns.

Falta de voluntaris
La quantitat de voluntaris ha baixat aquesta època de crisi, on les associacions intenten mantenir la qualitat sense tant flux de personal voluntari.
És una mala notícia ja que els avis necessiten la companyia i suport moral per part d’aquests.
Com hem pogut veure, alguns dels problemes de la gent gran, no els poden ni detectar ells mateixos, de forma que és necessari conscienciar a la població, de forma que tots junts poguem intentar solucionar o intentar ajudar a les persones que ho necessiten més que nosaltres.

Aina Solà

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s